Uusin lehti

Mallikerta Kesä - 2/2019

219huivivaaleaL

"Hurmaavat huivit" -vaalea huivi

219hurmaavaliilaL

"Hurmaavat huivit" -liila huivi

Lankea käsinvärjättyihin houkutuksiin

Loimme valkoisesta villasilkkilangasta loimen kesäisiä keveitä huiveja varten. Kuteena ovat vastustamattoman ihanat käsinvärjätyt yksisäikeiset merinovillalangat. Neljä vartta ja neljä polkusta.

219tyynyt
"Mummolan kuisti" -tyynykangas

Tyynykangasta itse vinoonleikatusta lakanakankaasta, poppanasta ja langoista

Kudo kuistille tai parvekkeelle koitoisat tyynyt, joista tulevat mieleen mummolan kesät. Tyynyn tausta on omeltu samasta lakanakankaasta, josta on leikattu kude. Samaan loimeen voidaan kutoa myös poppanalla ja langoilla. Sidos on kudevinoripsiä, jossa kuvio muodostuu kahdella eri värillä kudottaessa. Loimi jää piiloon.

219vinoonleikatttua
Vinoonleikattua kudetta

Leikkaa helposti ja nopeasti

Täysvinoon leikattu ohut kude sopii kaitaliinoihin, peittoihin ja tyynyihin. Lehdessä on kuteen leikkaus kuvin ja piirroksin.

 

219vastakuva

Saunatonttu- laudeliinat ja pefletit

Pellavaiset saunatekstiilit suurilla kuvioilla

Tavallinen pellavakangas on muunneltu suurikuvioiseksi ja tavallista joustavammaksi ja harvemmaksi. Loimessa ja kuteessa kulkee aina kaksi lankaa vierekkäin samalla tavalla sitoutuen. Neljä vartta ja neljä polkusta.

219loeylytekstiilitP

Löyly- laudeliinat

Kokopellavaiset "linnunsilmä" -laudeliinat

Perinteisellä nelivartisella toimikassidoksella kudotut laudeliinat on ruudutettu raidoilla. Kudo raidoilla tai ilman kesän löylyihin mukavat ja kauniit lauteille sopivat liinat.

 

219rannallakudonta

Rannalla- ontelokankaan täyttöä

219rannallatukilla

Rannalla - kassi ja rantapatja tukilla

 

219rannalla
Rannalla -ontelokankaiset kesäkudonnaiset

Kudo onteloa

Ontelokangasta eli letkua saadaan kudottua neljällä varrella ja polkusella. Lisäämällä mukaan palttinapolkuset, saadaan ontelo "katkaistua" täytettäviksi lokeroiksi.

Mallikerta-lehti

Kankaankutojien oma erikoislehti Mallikerta sisältää kudontamalleja ohjeineen, ideoita, uutuksia ja vinkkejä kankaankudonnan maailmasta.

Kudontamallit ovat kattavasti kaikilta kudonnan alueilta, sisustustekstiileistä vaatetuskankaisiin. Matot, verhot, liinat, seinävaatteet, sängynpeitot ja muut sisustustekstiilit on suunniteltu järkevästi toteutettaviksi kauneutta unohtamatta.

Lehdestä löydät uutuuslangat ja kauniit mallit mukavaan ja antoisaan käsityöharrastukseen. Mukana myös muita käsitöitä kudonnan rinnalla.

Mallikerta on ilmestynyt jo 36 vuotta. Ensimmäinen numero julkaistiin vuonna 1981.

Lehti ilmestyy 4 kertaa vuodessa.

Seuraava numero Syksy 3/2019 ilmestyy syyskuussa.

Kauniit ideat kudontaan

 • Kudo pitsiverhot!
  Kudo pitsiverhot!

  Kangaspuissakin saadaan kudottua ihanan keveitä pitsikankaita. Varsimäärä on varsin kohtuullinen, 8 vartta ja 8 polkusta. Kangas näyttää kudottaessa vielä melkoisen mitättömältä, sillä kuvio tulee esiin vasta kankaan kastelun jälkeen. 3543 Pitsiunelma, Mallikerta nro 4/2015

 • Kukat tanssivat maton kuvioissa
  Kukat tanssivat maton kuvioissa

  Lumikukka-maton kuviot muuttavat muotoaan sen mukaan, mistä suunnasta mattoa katsotaan. Kuvio on parhaimmillaan tavallista vahvemaan mattoloimeen kudottuna. Ohut välikude lisää kuvion terävyyttä. Palttinakuteen kohdalla on merkitystä tässä mallissa, mallikerta alkaa vasemmalla palttinapolkusella. 3592 Lumikukka, Mallikerta nro 4/2016.

 • Romantiikkaa
  Romantiikkaa

  Keveässä pellavakaitaliinassa on erikoisempi loimi. Loimi on luotu eri vahvuisista pellavalangoista, aivan laidasta laitaan hyvin ohuista erittäin paksuihin. Luonnonvärisen lisäksi mukana on vain valkoista, mutta silti vaikutelma on kauniin raidallinen. Raidallisuus näkyy erittäin kauniisti valoa vasten, joten loimesta voidaan kutoa myös kauniita tilanjakajia ja kapeita verhoja. 3467 Romantiikkaa, Mallikerta nro 1/2014

 • Kaitaliina pajuista ja maalatuista puutikuista
  Kaitaliina pajuista ja maalatuista puutikuista

  Pannunalusessa ja pitkässä tyylikkäässä liinassa on paksu pellavaloimi ja kuteena pellavan kanssa puutikkuja. Tikut on petsilakattu ruskeaksi ja vaaleanharmaaksi. Kudo riemukkaan keväiset linnunpöntöt pellavaiseen kaitaliinaloimeen. Loimessa on hyvin eri vahvuisia pellavia, loimesta saa myös tilanjakajaa. - Kudontaohjeet Mallikerta-lehdessä nro 1/2014.

 • Kaulanauhoja kangaspuissa
  Kaulanauhoja kangaspuissa

  "Tuo oli kaunis Pohjan neiti, maan kuulu, veen valio. Istui ilman vempeleellä, taivon kaarella kajotti. Kultakangasta kutovi, hopeista huolittavi kultaisesta sukkulasta, pirralla hopeisella. " Kapeiden nauhojen kutominen onnistuu kangaspuissakin. Kaulakorut ovat pelkkää palttinaa, joten tavalliset kaksivartiset "mattopuut" riittävät. Kudo vaihteeksi kesämattojen sijaan silkkisiä kaulakoruja! - Kudontaohjeet Mallikerta-lehdessä nro 2/2013.

 • Keittiöön
  Keittiöön

  Mustaruudulliset Rustiikki-tabletit sopivat pöytään kuin pöytään ja kestävät kaksinkertaisena reilua käyttöä. Mallin kuviointia voi helposti muunnella ja siihen voi kutoa myös paperinarulla. - Kudontaohjeet Mallikerta-lehdessä nro 3/2012.

 • Raitaa, hapsua ja tupsua kevään hangille
  Raitaa, hapsua ja tupsua kevään hangille

  Kangaspuut tyhjinä, mutta mitä nopeaa niihin vielä voisi laittaa ennen kevättä. Kudo tuubihuiveja - tarvitset vain neljä vartta ja polkusta, loimeksi Huopalankaa tai vastaavaa melko paksua lankaa, ja kuteet löydät marketista. Nyt kutomaan!! - Kudontaohje Mallikerta-lehdessä nro 1/2012.

 • Uusia malleja matonkutojille
  Uusia malleja matonkutojille

  Perinteisen näköinen Onnenpolku-mattomalli onkin uusiomalli. Äitini kutoman vanhan pyhämaton mallia uudelleen sovittaessani huomasin, että sehän onkin varsin monipuolinen niisintämalli. Uusia malleja syntyi monta, mm. tämä suosittu Onnenpolku. Kudontaohjeet Mallikerta-lehdessä nro 1/2012.

Lisää ideoita ja inspiraatiota löydät Pinterest-tililtämme!

mallikerta logo invert

Mallikerta-lehti

Kankaankutojien oma erikoislehti Mallikerta sisältää kudontamalleja ohjeineen, ideoita, uutuksia ja vinkkejä kankaankudonnan maailmasta.

Lankakoppa

Meiltä myös lankoja, mm. Taikakangas. Lue lisää >

Osoitteenmuutos

Ilmoita lehden osoitteenmuutos >

Yhteystiedot

Puh. 040 170 2007
ark. 9.00 - 16.00

toimitus@mallikerta.fi

tilaukset@mallikerta.fi


© 2019 | Mallikerta