Uusin lehti

Mallikerta Syksy - 3/2018

matotraitaa
Meren sineä ja purppuraa -matto ja Häivytysmatto

Häivytetyt raidat kiikkalaisen maton tyyliin

Kokeilimme KIIKKALAISEN MATON tapaan häivytettyjä raitoja. Ja nehän veivät mennessään! Väriraitojen sekoittaminen vei aikaa, mutta se oli hauskaa ja raidoilla katettu pöytä näytti herkulliselta kaikkine väreineen. Kudonta oli joutuisaa.

kiikalainensekoittaminen

Rohkeasti raidoittamaan!
lentoonlahto
Lentoon lähtö

Vetoa kudontaan

Harnesk-vetonyöripuissa saadaan kudottua kuvioita koko loimen leveydeltä. Hankimme vetonyöripuut ja kokeilimme niillä kutomista. Lehdessä kerromme kokemuksemme puilla kutomisesta ja niiden toimintaperiaatteista.

huivikudonta

Kudontahetki huiviloimessa

huivisininen
Kirjava huivit

Luonteikasta kirjavuutta

Huivin loimena on suomenlampaan villasta kehrätty luonnonmusta luomuvillalanka ja kuteena ohut moniväriseksi värjätty yksisäikleinen villalanka.

kattilalangat

Värjää langat luonnonväreillä

Padat porisivat lämpimänä ja aurinkoisena päivänä värjäyskodassa. Värjäyspäivänä värjäsimme villalankoja veriseitikeillä, tateilla ja samettijalalla. NYT METSÄÄN. Lämmin kesä toi meille ennätyksellisen sienisadon. Kerätkää talteen ja kuivatkaa!

puutarhasammal
Metsäkukkia -poppana

Puutarhajuhlat

Poppanaliinojen väriraidat ja samettipinnat sopivat loistavasti pihapöydän juhlatunnelmaan.

syyskuusamaoranssi
Syyskuusama, Kultakuvioinen pyyhe

syyskuusamasininen
Syyskuusama, Tähtikukka -pyyhe

Puuvillaiset kuviot

Syyskuusama-niisinnässä on monipuoliset kuviointimahdollisuudet. Kudo raitoina tähtikukkia ja aaltokuvioita, tai kudo koko pyyhe kuviolliseksi. Loimeen voidaan kutoa myös pyyhe yhdellä kuteella ja suoralla poljennalla, kuviosta tulee silloin aaltomainen.

 

Mallikerta-lehti

Kankaankutojien oma erikoislehti Mallikerta sisältää kudontamalleja ohjeineen, ideoita, uutuksia ja vinkkejä kankaankudonnan maailmasta.

Kudontamallit ovat kattavasti kaikilta kudonnan alueilta, sisustustekstiileistä vaatetuskankaisiin. Matot, verhot, liinat, seinävaatteet, sängynpeitot ja muut sisustustekstiilit on suunniteltu järkevästi toteutettaviksi kauneutta unohtamatta.

Lehdestä löydät uutuuslangat ja kauniit mallit mukavaan ja antoisaan käsityöharrastukseen. Mukana myös muita käsitöitä kudonnan rinnalla.

Mallikerta on ilmestynyt jo 36 vuotta. Ensimmäinen numero julkaistiin vuonna 1981.

Lehti ilmestyy 4 kertaa vuodessa.

Seuraava numero Talvi 4/2019 ilmestyy marraskuussa.

Kauniit ideat kudontaan

 • Kudo pitsiverhot!
  Kudo pitsiverhot!

  Kangaspuissakin saadaan kudottua ihanan keveitä pitsikankaita. Varsimäärä on varsin kohtuullinen, 8 vartta ja 8 polkusta. Kangas näyttää kudottaessa vielä melkoisen mitättömältä, sillä kuvio tulee esiin vasta kankaan kastelun jälkeen. 3543 Pitsiunelma, Mallikerta nro 4/2015

 • Kukat tanssivat maton kuvioissa
  Kukat tanssivat maton kuvioissa

  Lumikukka-maton kuviot muuttavat muotoaan sen mukaan, mistä suunnasta mattoa katsotaan. Kuvio on parhaimmillaan tavallista vahvemaan mattoloimeen kudottuna. Ohut välikude lisää kuvion terävyyttä. Palttinakuteen kohdalla on merkitystä tässä mallissa, mallikerta alkaa vasemmalla palttinapolkusella. 3592 Lumikukka, Mallikerta nro 4/2016.

 • Romantiikkaa
  Romantiikkaa

  Keveässä pellavakaitaliinassa on erikoisempi loimi. Loimi on luotu eri vahvuisista pellavalangoista, aivan laidasta laitaan hyvin ohuista erittäin paksuihin. Luonnonvärisen lisäksi mukana on vain valkoista, mutta silti vaikutelma on kauniin raidallinen. Raidallisuus näkyy erittäin kauniisti valoa vasten, joten loimesta voidaan kutoa myös kauniita tilanjakajia ja kapeita verhoja. 3467 Romantiikkaa, Mallikerta nro 1/2014

 • Kaitaliina pajuista ja maalatuista puutikuista
  Kaitaliina pajuista ja maalatuista puutikuista

  Pannunalusessa ja pitkässä tyylikkäässä liinassa on paksu pellavaloimi ja kuteena pellavan kanssa puutikkuja. Tikut on petsilakattu ruskeaksi ja vaaleanharmaaksi. Kudo riemukkaan keväiset linnunpöntöt pellavaiseen kaitaliinaloimeen. Loimessa on hyvin eri vahvuisia pellavia, loimesta saa myös tilanjakajaa. - Kudontaohjeet Mallikerta-lehdessä nro 1/2014.

 • Kaulanauhoja kangaspuissa
  Kaulanauhoja kangaspuissa

  "Tuo oli kaunis Pohjan neiti, maan kuulu, veen valio. Istui ilman vempeleellä, taivon kaarella kajotti. Kultakangasta kutovi, hopeista huolittavi kultaisesta sukkulasta, pirralla hopeisella. " Kapeiden nauhojen kutominen onnistuu kangaspuissakin. Kaulakorut ovat pelkkää palttinaa, joten tavalliset kaksivartiset "mattopuut" riittävät. Kudo vaihteeksi kesämattojen sijaan silkkisiä kaulakoruja! - Kudontaohjeet Mallikerta-lehdessä nro 2/2013.

 • Keittiöön
  Keittiöön

  Mustaruudulliset Rustiikki-tabletit sopivat pöytään kuin pöytään ja kestävät kaksinkertaisena reilua käyttöä. Mallin kuviointia voi helposti muunnella ja siihen voi kutoa myös paperinarulla. - Kudontaohjeet Mallikerta-lehdessä nro 3/2012.

 • Raitaa, hapsua ja tupsua kevään hangille
  Raitaa, hapsua ja tupsua kevään hangille

  Kangaspuut tyhjinä, mutta mitä nopeaa niihin vielä voisi laittaa ennen kevättä. Kudo tuubihuiveja - tarvitset vain neljä vartta ja polkusta, loimeksi Huopalankaa tai vastaavaa melko paksua lankaa, ja kuteet löydät marketista. Nyt kutomaan!! - Kudontaohje Mallikerta-lehdessä nro 1/2012.

 • Uusia malleja matonkutojille
  Uusia malleja matonkutojille

  Perinteisen näköinen Onnenpolku-mattomalli onkin uusiomalli. Äitini kutoman vanhan pyhämaton mallia uudelleen sovittaessani huomasin, että sehän onkin varsin monipuolinen niisintämalli. Uusia malleja syntyi monta, mm. tämä suosittu Onnenpolku. Kudontaohjeet Mallikerta-lehdessä nro 1/2012.

Lisää ideoita ja inspiraatiota löydät Pinterest-tililtämme!

mallikerta logo invert

Mallikerta-lehti

Kankaankutojien oma erikoislehti Mallikerta sisältää kudontamalleja ohjeineen, ideoita, uutuksia ja vinkkejä kankaankudonnan maailmasta.

Lankakoppa

Meiltä myös lankoja, mm. Taikakangas. Lue lisää >

Osoitteenmuutos

Ilmoita lehden osoitteenmuutos >

Yhteystiedot

Puh. 040 170 2007
ark. 9.00 - 16.00

toimitus@mallikerta.fi

tilaukset@mallikerta.fi


© 2018 | Mallikerta