HAPSUTTIMET 3808

Loimi Pellavanaru, Veera pellavalanka ja Aivina 16/4
Loimen leveys 46,7 cm, tiheys 3,75 lankaa/cm , lankaluku 175
Pituus 1,75 m ( 2 pikkuliinaa)
Pirta 30/10, pirtaan pistely 30/2, 1, 2, 0
Sidos Kanava
Kude Samat kuin loimessa

LOIMEN LANGANMENEKKI
Pellavanaru, tex 1250×2, 1 kg = n. 410 m, Lappajärven Värjäämö: valkoinen 100 g ja valkaisematon 30 g.
Pellavalangat yhteensä n. 190 g.

KUTEENMENEKKI, 2 pikkuliinaa
Pellavanaru, tex 1250×2, 1 kg = n. 410 m: valkoinen 80 g ja valkaisematon 45 g. Pellavalangat yhteensä n. 120 g.

Pellavalangat luodaan ja kudotaan sattumanvaraisessa järjestyksessä, joten menekit vaihtelevat.
Käytetyt pellavalangat:
Veera pellavalanka, tex 240×4, 1 kg = n. 950 m: hopeanharmaa, tummansininen ja valkoinen.
Aivina 16/4, tex 103×4, 1 kg = n. 2400 m: hopeanharmaa, keskiharmaa, tummanharmaa ja valkaisematon. Lappajärven Värjäämö.
Hamppulanka, sininen, tex 500, 1 kg = n. 2000 m, Lankava.
Loimessa ja kuteessa oli mukana myös hamppulankaa pellavalankojen joukossa, vaikka sitä ei ole luontiohjeessa.

Kuvassa on pellavanarua ja Veera pellavalankaa sekä pieni puola hamppulankaa. Näiden lisäksi loimessa ja kuteessa on ollut Aivina 16/4 lankoja, jotka ovat ohuempia.

Luo pellavanarut yhdeltä päältä omaksi sisarukseksi ja pellavalangat kahdelta päältä omaksi sisarukseksi. Vaihtele pellavalankojen värejä ja paksuuksia sattumanvaraisesti.

LUONTIOHJE
2 pellavalankaa
1 pellavanaru, valkoinen
2 pellavalankaa
2 pellavalankaa
1 pellavanaru, valkoinen
2 pellavalankaa
2 pellavalankaa
1 pellavanaru, valkaisematon
2 pellavalankaa
Toista alusta yhteensä 11 x
2 pellavalankaa
1 pellavanaru, valkoinen
2 pellavalankaa
2 pellavalankaa
1 pellavanaru, valkoinen
2 pellavalankaa
Yhteensä 175 lankaa

Sidospiirros

Kankaan rakentaminen

Vedä pellavaloimi aina tukille mahdollisimman tiukalle. Vahvista loimitukki hyvin loimipäreillä. Niisi ohjeen mukaisesti pellavanaru yksinkertaisena ja muut langat kaksinkertaisena.

 Pistele 30/10 numeron pirtaan 2 pellavalankaa samaan piinväliin, 1 pellavanaru, 2 pellavalankaa samaan piinrakoon, jätä tyhjä piinväli, toista alusta jne.

Kutominen

Kuteen tiheys on sama kuin loimen tiheys. Heitä eri vahvuisia ja värisiä lankoja sattumavaraisessa järjestyksessä samalla tavalla kuin loimessakin. Kierrä useammalle sukkulalle valmiiksi erilaisia yhdistelmiä pellavalangoista, yhdelle sukkulalle tulee kaksi pellavalankaa. Paksut pellavanarut ovat aina omalla sukkulalla ja heitetään säännöllisesti poljentaohjeen mukaisesti.

Jätä kuteista reunoihin n. 12 cm lenkit. Leikkaa lenkit välillä auki ja solmi lankoja löyhästi hevosenhäntäsolmulla kankaan reunaan. Se pitää kankaan reunan koossa kudonnan aikana. Kutominen on helppoa, sillä kuteita ei tarvitse päätellä.

Yhden pikkuliinan kudottu pituus on 45 cm. Kudo pikkuliinojen väliin hapsuvaraa n. 15 cm. Kudo väli loimipäreillä tai vastaavilla kovilla listoilla.

Ota loimi pois varovasti, jotta kangas ei purkaudu. Solmi myös kankaiden päät helposti avattavilla solmuilla ennen viimeistelyä.

Yhden pikkuliinan kudottu pituus on 45 cm. Koko ennen pesua 44 x 44 cm + hapsut á 6 cm = 56 x 56 cm hapsuineen. Koko pesun jälkeen 41 x 41 cm + hapsut á 6 cm = 53 x 53 cm.

Näin viimeistelet kankaan

Ompele suora ommel kaikkiin kappaleiden päihin loimilankojen yli viimeisen kuteen viereen. Ompele harvalla tikillä. Liinan kulmissa ommelta puretaan myöhemmin. Käytä kankaan väriin sopivaa ompelulankaa, sillä ommel jää valmiiseen pikkuliinaan.
Leikkaa kankaat erilleen hapsuvaran keskikohdasta.

Pikkuliinojen kulmat on pyöristetty. Ompele käsin selkeästi erottuva merkkilanka pyöristyksen kohtiin. Ompele suora ommel koko kappaleen ympäri aivan kankaan reunaan hapsujen yli ja kulmissa merkkilankojen kohdalle. Viimeinen kankaan lanka jää ompeleen sisäpuolelle ja tikit kiinnittyvät vain loimi- ja kudelankoihin. Vedä solmuja kevyesti pois tieltä kun ompelet.

Poista kulmista pyöristyksen ulkopuolelta ompeleet, jotka ompelit ensimmäiseksi. Pura kulmista loimi- ja kudelangat hapsuiksi. Vedä merkkilanka pois.

Ompele pikkuliinan ympäri koristeommel jokaiseen reunaan kaksinkertaisella tummansinisellä Veera-pellavalangalla tai muulla kankaassa käyttämälläsi vahvalla pellavalangalla. Mittaa niin pitkä kaksinkertainen lanka, että se riittää reilusti kappaleen ympäri. Voit myös ottaa lyhyemmän langan ja jatkaa ommelta helposti. Lankaa ei tarvitse päätellä, vaan voit jättää lankojen päät hapsuihin.
Ompele etupistoja kankaan sidoksen mukaisesti aina yhden lankaryhmän yli ja ali. Yhdessä lankaryhmässä on 1 paksu pellavanaru ja sen molemmilla puolilla kaksi pellavalankaa.

Leikkaa hapsut n. 6 cm pituisiksi.

Pese pikkuliinat käsin väljässä vedessä, käytä vähän pyykinpesuainetta. Kuivata tasossa. Prässää kostean liinan läpi. Tasoita hapsujen päät pesun jälkeen.