Kaappaustekniikalla saadaan kudottua helposti kahdella eri värillä säännöllisiä tai vapaita kuvioita. Kuvioimme tässä mattoja, mutta yhtä hyvin tekniikkaa voidaan käyttää muissakin kankaissa.

SAMASSA VIRIÖSSÄ on kaksi eri väristä kudetta, jotka kiertävät toisensa keskellä kangasta ja kääntyvät takaisin omille puolilleen. Kuvio muodostuu säätelemällä eriväristen kuteiden kohtaamispaikkaa. Kuvio voi olla myös vapaa, jolloin kuteiden kääntymiskohtaa ei aseteta tiettyyn kohtaan, vaan annetaan eri väristen kuteiden kohdata sattumanvaraisissa paikoissa.

Kaappaustekniikkaa on tunnettu erityisesti Saori-kudonnasta, jossa kudonnasta nauttiminen ja itsensä toteuttaminen ovat tärkeitä arvoja. Helppo tekniikka sopii aivan kaikille ja persoonallinen lopputulos on vain osa mukavaa matkaa, joka tehdään kudonnan maailmassa. Muistetaan tämä, annetaan tilaa luovuudelle ja iloitaan kudontahetkistä.

Salti tykästyi heti mustavalkoiseen Kaapparimattoon 3754. On niin omat värit 🙂

Kudoimme samaan loimeen mustavalkoisen Kaapparimaton 3754, maisemakuvioisen maton Aamurusko 3755 ja tavallisen ripsimaton Pitsihapsu 3756. Ohjeet ovat Mallikerta-lehden numerossa Kesä 2/2021.  –  Mallit ovat Mallikirjastossa, josta löydät ne laittamaksi hakusanaksi mallin numeron tai nimen.

Mattojen kuviointi

Kaapauskuvioita voi tehdä tavalliseen palttinaiseen mattoloimeen. Kude on viriössä kaksinkertaisena, joten kuteiden on oltava silloin ohuita. Paksummille kuteille sopii hyvin sidokseksi kuderipsi.

Kudoimme mattoja 12-säikeiseen kalalankaan kuderipsillä, jossa niisitään aina kaksi lankaa vierekkäin samalle varrelle. Loimi on pistelty 25 numeroiseen pirtaan. Kuteet olivat ontelokudetta ja trikoota. Samaan loimeen voidaan kutoa tavallista ripsimattoa.

Räsykuteilla kudottaessa kuteiden on oltava sen verran vahvoja, että ne kestävät vetämistä. Räsystä saadaan kaunis pinta, joka sopii erityisesti vapaaseen kuviointiin. Ei haittaa, vaikka kude välillä napsahtaisi poikki. Sen saa jatkettua helposti ja huomaamattomasti.

Kokeilkaa, ja muistakaa olla armollisia itsellenne. Ei haittaa vaikka lopputulos ei olisi täydellinen eikä maton reunat viivasuorat.