Vanhojen mattojen tarinoita olisi mukava kuunnella. Kun näen vanhan maton, haluaisin kysyä siltä kuka sinut on kutonut, milloin ja missä. Onko kutoja suunnitellut värejä ja leikannut kuteita kesäillan valossa vai talven hämärässä. Usein jäljellä on vain matto, eikä maton kutojasta tai maton tarinasta ole tietoa.

Tämän maton tarina tunnetaan

Tämän vanhan maton näin käydessäni ystäväni luona Luumäellä. Kuistilla oli pitkän pitkä matto, jonka kuviot kiinnittivät huomioni. Matto oli räsymatto, ilmeeltään valoisa ja siinä oli kauniita kuvioraitoja. Raidat oli kudottu oivaltavasti kahdella värillä ja joka toisessa raidassa värit olivat päinvastoin. Maton kutoja on Korpirannan tilan vanhaemäntä, jota on kutsuttu mammaskaksi. Matto on kudottu todennäköisesti 50-luvulla.

Malli talteen kutojille

Kuvasin maton ja otin kuviosta sidoksen. Sidos on nelivartinen, kuten useimmissa vanhoissa mattomalleissa. Kudoimme uuden Korpirannan maton 3810 alkuperäisen sommittelun mukaisesti, mutta vaaleammilla räsykuteilla. Kuviokuteena meillä oli kierteinen paksu lankakude, kuten alkuperäisessäkin matoissa.
Raidan peruskuvio muodostaa vinoruutuja ja toiselle puolelle mattoa yksittäisiä tähtikuviota, jotka asettuvat limittäin. Kudoimme tällä peruskuviolla Korpirannan Timantti -maton 3811.

3810 Korpirannan matto löytyy Mallikirjastosta ja Digi-Mallikerrasta nro 2/2022.

3811 Korpirannan Timantti -matto löytyy Mallikirjastosta ja Digi-Mallikerrasta nro 2/2022.