Kuultokudos ennen värjäystä.

Laita vanhat kuultokudokset värikylpyyn

Taidokkaasti kudottuja vanhoja kuultokudoksia on monella säilössä kaapeissa ja varastoissa. Ota kuultokudos esille ja suunnittele sille uusi ilme. Värjäsimme vinkiksi yhden oman kuultokudosmallimme vuosien takaa.

Idea ja toteutus Marjatta Hirvi

TARVIKKEET pellavaisen kuultokudoksen värikylpyyn

>> Käsinvärjäykseen kattilassa sopiva tekstiiliväriaine ja kiinnitysaine. Tässä käytimme sinistä Emo-tekstiiliväriä ja kiinnitysainetta sekä suolaa.

>> Suuri teräs- tai emalikattila
>> Puisia pyykkipoikia
>> Vaaka ja lämpömittari.

TOIMI NÄIN

1. Punnitse kuultokudoksen paino, jotta tiedät tarvittavan väriaineen ja kiinnitysaineen määrän.

2. Pese kuultokudos huolellisesti pyykinpesuaineella tai kidesoodalla. Huuhtele hyvin.

3. Levitä kuultokudos leivinpaperin tai muun vettä pitävän alustan päälle. Taita kangas haitariksi ja kiinnitä taitteiden reunoihin kuumutta kestäviä pyykkipoikia haluamiisi kohtiin. Pyykkipoikien kohtaan ei kiinnity väriä. Taitos voi olla myös muun mallinen, se voi esim. kulkea vinosti kankaan läpi.

4. Mittaa väriaineet ja sekoita väriliemi käyttämäsi värin ohjeiden mukaisesti. Kuumenna liemi.

5. Upota koko kuultokudos valmiiseen kuumaan väriliemeen ja nosta heti vähän toista päätä pois liemestä. Tämä pää jää melkein alkuperäisen väriseksi.

6. Nosta vähitellen kuultokudosta pois väriliemestä keiton aikana. Väristä tulee voimakkaampi loppua kohti. Kuultokudos oli kokonaisuudessaan noin 40 minuuttia 60 – 80 C asteisessa liemessä.

7. Huuhtele kangas, ota pyykkipojat pois. Keitä kuultokudosta puhtaassa vedessä 10 minuuttia, tai toimi käyttämäsi väriaineen kiinnitysohjeiden mukaisesti.

8. Silitä kangas vielä hiukan kosteana. Ompele rypytyslangat ylä- ja alakujaan. Kiristä sopivalle leveydelle ja pujota kepit molempiin kujiin.

Kuvioi kangas pyykkipojilla!

Taittele kangas laskoksille ja kiinnitä puisia, kuumuutta kestäviä pyykkipoikia laskoksiin. Kangas ei värjäydy niistä kohdista, joihin on nipistetty pyykkipojat. Voit laskostaa kankaan eri tavoilla. Voit esimerkiksi tehdä taitoksia vinosti kankaan läpi tai kiinnitä pyykkipojat ympyrän muotoon keskelle kangasta.
Kangasta nostetaan pois väripadasta vähitellen koko värjäyksen aikana. Näin kankaaseen saadaan likuva väritys vaaleasta tummaan.
Värjäyksen lisäksi kuultokudos sai uuden keveämmän muodon. Ylä- ja alareunaan ommeltiin rypytyslangat, joilla kangas vedettiin purjemaiseen muotoon.